(10)
Divina impostura
Alexandru Ciobanu



(11)
Persia si dispersia
Alexandru Ciobanu



(437)
Capcana ingerilor
Alexandru Ciobanu



(9)
Paradisul dispretului
Alexandru Ciobanu












(12)
Planeta Ipocritilor
Alexandru Ciobanu



(13)
Cruciada globalizarii
Alexandru Ciobanu



(1171)
Cui ii e frica de reptilieni
Alexandru Ciobanu





(137) COSMOTEISMUL BISERICI SI RACHETE

Secole de-a rândul oamenii au construit nave cosmice asa cum le-au vazut la zei. Le-au vazut venind, plecând, le-au vizitat interioarele, aparatura de bord, computerele. Zeii i-au lasat sa observe fara grija. Si oamenii le-au desenat cu simt critic pe peretii pesterilor sau le-au cioplit în stânca.
Dupa ce au deprins din mestesugurile zeilor, încrezatori în ei însisi si în puterile protectorilor lor, oamenii au început sa-si faca si ei nave cosmice, cum îsi fac azi copiii avioane. Din piatra, caramida, stânca, lemn, trestie sau ce aveau la dispozitie. Când erau gata, mai nici una nu zbura. Dar speranta nu dispare niciodata si oamenii cautau cu îndârjire greseala.
Multi arhitecti, tâmplari, zugravi, zidari nu si-au primit poate simbriile, sau au platit refuzul de a zbura al bisericilor, cu viata.
Comisiile de ancheta stabileau: personalul este necredincios, pacatos, sau vândut diavolului; turlele nu sunt suficiente pentru a învinge gravitatia; au fost reduse rezervoarele de combustibil în detrimentul autonomiei de zbor; structurile nu sunt suficiente; stucaturile nu înnobileaza suficient constructia; picturile se scurg de pe plafon; usile nu sunt pe directia cea sfanta. Cum sa zboare asa ceva? Si o luau de la început.
Generatii de constructori de biserici au cautat eroarea ce tintuia navele în impasibil, pe Pamânt.
Întelegând ca nu le-a venit vremea, dupa un timp au uitat ca bisericile trebuiau sa zboare, multumindu-se cu ce puteau face. Erau maiestoase, rezistente la cutremure, aveau o buna acustica, erau mai aratoase decât tot ce se construise pe pamânt, deci erau sub paza zeilor. Numai bune pentru a-i strânge la slujba de rugaciune.
Chiar daca navele din caramida nu zburau, ideile de baza au fost transmise posteritatii din generatie în generatie pe cale arhitecturala si prin lexic. Turlele sunt rachetele de antrenare a navei. Ele sunt asezate în simetrii copiate si astazi de constructorii de rachete zburatoare. Turla principala este întotdeauna mult mai spatioasa si este plasata în centru sau lateral. Uneori sunt prevazute si minirachetele directionale, ca niste jeturi de sifon.
Nu mai pare acum o ciudatenie faptul ca partea centrala a unei bazilici sau biserici, cuprinsa între nartex si cor, este desemnata prin termenul de nava. Unele locasuri de cult au mai multe compartimente corespunzator numarului de turle. Acestea se numesc nava principala respectiv nave complementare [23].
Daca nava spatiala are module detasabile, autonome, constructia evidentiaza diferenta. Are una sau mai multe cupole. Figura 138.1. Forma este emisferica, iar rigoarea constructiei prevede poleire cu aur (Rusia) sau acoperis din materiale cu culori siderale (Uzbekistan, Iran, Iraq). Modulele autonome sunt mai numeroase decât cupeurile afectate pe nava mama. Ele pot îndeplini misiuni locale, garându-se la sol dar tot în incinta bazei, pe platforme special amenajate si protejate de ziduri.
Constructiv vorbind, navele sunt de mai multe tipuri, au fost vazute si imortalizate selectiv, pretutindeni, pe toate continentele. Zeii nu pretind drepturi de autor, pretind doar devotament si fidelitate.

O nava amiral de împortanta majora si de mare gabarit a vizitat cel putin o data Terra, a stat putin dar a facut vizite pe câteva continente, unde au fost coborâte navete si module cu autonomie adecvata. Cu acest prilej oamenii au fotografiat nava. Ezechil lasa în capitolul 1 o descriere surprinzatoare pentru lexicul si puterea de întelegere a timpului. Când nivelul tehnic a permis, câteva constructii monumentale, aproape identice, si-au facut aparitia pe Pamânt. Posibilitatea sincronizarii administrative sau ideologice se elimina fiindca sunt amplasate pe teritorii cu religii diferite. Ne referim la biserica Sfânta Sofia din Istambul, complexul Taj Mahal din India, si templul din Ierusalim. Constructii foarte asemanatoare se afla de asemenea în Emiratele Arabe Unite, în Rusia, În Europa, în România figurile 138.2, 138.3, 138.4, 138.5, 138.6.

Cosmonautica terestra actuala nu a atins înca stadiul de a construi astfel de statii complexe. Cele mai performante fiind în momentul de fata navetele spatialedin categoria Columbia, Chalanger fig. 138. 7.
Autoritatea suprema nu a stationat mult timp pe Terra. Evolutia populatiei de pamânteni ramânea în grija specialistilor cu dotari adecvate si nivele ierarhice inferioare.
Evanghelia lui Marcu pastreaza o pilda a semanatorului care exprima aceasta idee si evident nu se refera la graminee. Nimeni nu vinde castraveti gradinarului:
(Marcu 4,26) "El a mai zis: Cu împaratia lui Dumnezeu este ca atunci când un om arunca samânta în pamânt; fie ca doarme noaptea, fie ca sta treaz ziua, samânta încolteste si creste fara sa stie el cum. Pamântul rodeste singur: întâi un fir verde, apoi spic, dupa aceea grâu deplin în spic; si când roada este coapta, pune îndata secerea în ea, pentru ca a venit secerisul"
Nave de tipul celei din figura 138.7 au fost reprezentate într-un numar foarte mare, cu o raspândire necalculata în toata lumea crestina. Sunt utilizate variante diferentiate prin numarul de turle (rachete purtatoare) si dimensiunile acestora. Cupolele (modulele autonome) sunt reprezentate mai rar, în unicat sau cu multipleti. În Rusia bisericile au turlele terminate prin cupole, de cele mai multe ori aurite, în semn de suprema devotiune.
Ceea ce ne surprinde este faptul ca nu dogma a dictat configuratia arhitecturala a locasurilor de cult din teritoriul aceleiasi religii, ci disponibilitatea economica. În zona crestina de pilda catedrala Sfânta Sofia din Kiev figura 138.6 are o configuratie aparte, desi modelul Sfânta Sofia din Istambul se regaseste în configuratia Catedralei Sfântul Isac din Leningrad si a multor altele.
Relatiile oamenilor cu zeii se mentin prin intermediul bisericilor, atât pe timpul vietii cât si dupa. Numai ca fiecare religie principala (budism, crestinism, islamism, iudaism) pare a avea zeii ei de vreme ce locasurile de cult uzuale (rachetele, navele, modulele, satelitii) au configuratii specifice. Poate au îndeplinit misiuni specializate si au doar morfologii constructive adecvate. Totusi dispersia în teritoriu contureaza aria de raspândire religionara de mai târziu.
Teritoriul birmanez si al Indoneziei, prezinta locasuri de cult specifice, deosebite de toate celelalte, dar din punct de vedere al functionalitatii spatiale raspund acelorasi deziderate figura 138.8. Aceeasi remarca pentru Mexic sau Peru.
Spatiul Asiei a fost cutreierat de nave gigant de tip cargou de mare capacitate (fig 138.26). Pentru utilitati locale era nevoie de multe module autonome pe care le vedem în imediata apropiere a turnurilor gigant. Teritoriul vast al Asiei oferea spatiul necesar cosmodroamelor unde se efectuau frecventele decolari si aterizari. Chiar si în zilele noastre cosmonautii au rationat la fel si cel mai mare cosmodrom sovietic a fost amplasat la Baikonur în Kazahstan.
Evident în realizarea acestor edificii un rol de seama l-au avut resursele materiale ale credinciosilor. În unele parti bisericile si mânastirile îsi gazduiesc pe vecie sponsorii principali care pe atunci se numeau ctitori.

Fara utilitati practice si fara alte functionalitati civice aceste locasuri aveau strict o destinatie de devotiune în fata zeilor Fig. 138.9. Uneori au primit rol de necropola (Reghistan, Shahi-Zinda la Samarkand-Uzbekistan, fig. 138.10). Existenta lor materiala de secole, si distributia stricta pe spatii apartinând unor religii diferite continua sa ateste o diversitate pluriteista ce nu poate fi sintetizata în contul Dumnezeului unic. Ignorând cu buna stiinta aceste evidente orice tendinta monoteista devine simplu partizanat religios. Este cazul templelor din zona greco-romana si nu numai, figura 138.10.1.
Astazi ne este mai usor de înteles si acceptat preferinta zeilor pentru locuri ferite de prezenta oamenilor, pentru linistea reciproca a tuturor. Dupa ce nava parasea înaltimea si pleca în spatiu, de unde venise, ca semn de suprema devotiune oamenii îsi construiau chiar în locul ei nave din piatra si caramida, pentru ca nimeni sa nu uite niciodata vizita zeilor, iar urmasii sa-si poata construi si ei altele la fel Fig. 138.11, 138.12.

Mesajul a costat multa truda si jertja umana, s-a scris în piatra si caramida ignifugata ca sa nu arda cum au ars mai devreme, sau mai târziu toate bibliotecile de seama. Forma nu tradeaza utilitati omenesti, nu reprezinta case de locuit, depozite, scoli, sau sedii de partide ci reproduce viziunea pe care oamenii au avut-o în fata ochilor. În multe locuri din lume, unde este un loc de o inaccesibilitate extrema, acolo, oricât de primitivi sau nevoiasi au fost, oamenii au ridicat o biserica de închinaciune, un castel cu turle si cupole aurite, fiindca aurul este metalul cel mai placut zeilor.
Când nu dispuneau de înaltimi naturale oamenii si le construiau. Efortul turnului Babel a ajuns legendar si poate chiar îi îngrijora pe zei figura 138.13.
Progresul tehnologic al societatii omenesti s-a produs în ciuda tuturor dificultatilor politice, sociale, religioase, administrative, academice.
Poate aceasta atitudine storcea lacrimi cosmonautilor, dar geneticienii nu îsi mai puteau trada înca odata misiunea si actionau conform programului: fara mila.
Asa oamenii au învatat multe de la zei dar si zeii au învatat câte ceva de la oameni. Oamenii si-au îmbunatatit instrumentele de lucru dar si zeii si-au perfectionat navele pentru a mentine decalajul tehnologic. O cursa nesfârsita cu un singur învingator dinainte cunoscut. Cum ar fi cursa României contra UE, doar ca în speta învingatorul nu este înca stabilit.
Când zeii au început sa vina cu farfurii zburatoare oamenii au ramas câteva secole perplecsi. Apoi au înteles ca trebuie sa se recalifice, ca vechile meserii nu mai au cautare, si ca acum se poarta altfel de temple. Tot în piatra, caramida, mortar si stuf. Dar pentru a le deosebi de celelalte le-au numit circuri figura 138.14, 138.15.

Cu comutatoarele de decolare decuplate, ramân si ele întepenite la sol pentru a nu aglomera periculos traficul cosmic al zeilor, si asteapta sa se nasca Henri Coanda.
Rugându-se în bisericute intime familiale, în catedrale somptuase metropolitane, sau în viitoarea Catedrala a Neamurilor, oamenii mai primesc din când în când câte o idee de înalta tehnologie de la zei, pentru a nu-si pierde arhitectii elanul creator si a nu-si iesi din forma zidarii. O statie complexa vazuta cu multe secole în urma a fost rapid imortalizata în memoria planetara a speciei. Constructia sa mai inspira si astazi profilul oraselor futuriste, si a dat pâinea cea de toate zilele multor generatii de arhitecti si ingineri. Cât timp au pastrat motivul religios au rezultat constructii de neînteles, figurile 138.16, 1 si 138.17.2; când au divagat, au rezultat însa aglomerari urbane de nelocuit, 138.16, 2; 138.17,3.
O categorie speciala de nave-tandem derivate din concurenta emulatie cu care Dumnezeu îsi stimuleaza supusii, au fost vazute de oameni si imortalizate instant pe cele mai diferite teritorii sub forma unor temple gemene, fara pereche. Functionalitatea lor a fost extinsa în registrul laic, si din cauza costului deosebit de ridicat al metrului patrat de templu. Finantarea insuficienta a impus chiar sistarea lucrarilor ca în cazul Catedralei Familia Sagrada din Barcelona, care fusese proiectata cu 12 turnuri, câte unul pentru fiecare apostol, figura 138.18, din care s-au finalizat doar opt.
Sa continuam prezentarea. Navele ajunse pe Pamânt au adus se vede numeroase tipuri de module utilitare autonome pe care personalul de bord le utiliza în misiuni de mica anvergura. Oamenii au fost desigur impresionati de mobilitatea si functionalitatea acestor jucarii sofisticate fiindca au început imediat sa le imite în constructii similare.
Presati de spiritul tot mai pronuntat al eficientei nu s-au putut abtine de a le da utilitati practice. De sute de ani le-au folosit ca locuinte, magazine, bai publice, depozite pe lânga moschee sau dependinte pentru minarete fig. 138.19, 138.20. Nu le reuseau misiunile de zbor, dar în rest modulele erau desavârsite si sunt raspândite peste tot. Chiar si eschimosii îsi construiesc iglurile dupa inspiratie divina.

Niciodata nimeni nu s-a putut lauda ca a avut în mâini un modul sau a pilotat a astfel de minunatie dumnezeiasca. Orice afirmatie era ca si astazi clasificata în limitele dictionarului de patologii mentale. Atunci martorii oculari au început o greva tacita si colectiva împotriva faptului divers reflectat în presa timpurilor. Asa se face ca primele module spatiale de zbor au fost realmente date publicitatii doar dupa ce s-au demodat moral fig. 138.21.
Totusi din simpatie sau pe considerente obiective, unii oameni au avut sansa de a vizita incintele navelor, satelitii orbitali sau chiar navele master. Desigur nu beneficiau de lejeritatea de întelegere de care dispunem noi astazi, dar ei ramân pionierii. Avem astfel surpriza sa observam constructii discoidale din trestie, executate cu un mileniu în urma, asa cum erau farfuriile zburatoare care îi nauceau si pe ei ca si pe noi astazi fig 138.14,1. Mai nou, în secolul trecut, s-au mai construit circuri pentru cei ce cred în continuare în OZNuri sau telescoape în forma de OZN pentru sceptici.
Cu mii de ani în urma, pe când înca nu se construiau locasuri de cult, sumerienii imitau interioarele navelor pe care le vazusera la zei. De la sumerieni au învatat si mesopotamienii, astfel încât se pastreaza pâna astazi o casa de oaspeti, construita din trestie, la Chatt al-Arab, în delta Eufratului, în Iraq. Ideea a fost preluata de aici de tiganii nomazi care au folosit-o, fara patent, la coviltire pe carute.
Asa se face ca asemanarea cu structura de rezistenta a unui avion Airbus A340 precum si cu interiorul capitonat al magistralelor sale electrice este în afara oricarui dubiu fig. 138.22.

La sateliti nu se putea ajunge decât cu nave de serviciu sau cu module, cine a avut ocazia a împuscat doi iepuri deodata. E un fapt ca ideile de sateliti au ajuns pe Pamânt, si nu credem ca singura posibilitate a fost doar prabusirea satelitilor. Mintea robotului om poate dezvolta la nivele incredibile de performanta o idee care îi este indusa. Iar zeii au doar idei de exceptie, daca ne referim la partea tehnica, cu morala ar fi loc de mai mult si de mai bine, dupa cum vom vedea.
La Sevilla dainuie de opt secole un turn octogonal, care a inspirat forma unui satelit orbital fig 138.23. Doar ca oamenii au început sa lanseze sateliti de 44 de ani.

Ka'bah-Piatra Neagra, din Mecca, numele celui mai sacru simbol si mormânt al lumii islamice fig.138.24. Obiectul principal al veneratiei este o piatra cazuta din cer, un meteorit sau un satelit, careia i se atribuie o polaritate feminina-yin. Unele mituri si legende o numesc si piatra yoni datorita formei de migdala. Pare a fi pecetea suprema a unei religii parca facute pentru barbati, în care femeile au cedat prerogativele matriarhale odata cu intrarea în patriarhat [172,111].

Piatra Neagra este montata în coltul estic al monumentului paralelipipedic de la Mecca.
Pentru ca yin nu poate fiinta fara yang, o legenda privitoare la Stefan cel Mare spune ca tatarii navaleau în Moldova nu ca sa prade ci ca sa gaseasca Piatra Alba si trunchiul uscat.
Trupele de ocupatie rusesti au fondat în 1778 la Iasi, o loja masonica de rit scotian rectificat. Cu aceasta ocazie s-au batut doua monede. Pe una dintre ele este reprezentata Minerva înconjurata de nori, tinând în mâna un sarpe încolacit, jos o gramada de pietre cu semne masonice. Pe revers o inscriptie în latina: Moldaviae calculum album adjecerunt Majores - Stramosii au harazit Moldovei Piatra Alba (Rev. Faclia Lumii, nr. 2, 2003, pag. 2).
Piatra Alba din Moldova si cea Neagra din Mecca formeaza cuplul yin-yang (Vasile Lovinescu-Mitul sfâsiat).
Un satelit japonez are exact aceeasi forma constructiva cu monumentul sfânt de la Mecca.
Oripilat de tratamentul pe care îl sufera oamenii care declara ca au vazut cu ochii lor un OZN, un întreprinzator pamântean a gasit o oportunitate desavârsita de a si povesti viziunea fig.138.25. A dispus de finantare, tehnologie si casting cum nici nu visa Ezechil. Cenzura nu s-a trezit, iar fiscul a fost încântat de venituri.
Cunoasterea a fost împiedicata sau întârziata prin orice mijloace:
- S-a scos în evidenta abundenta si farmecul artistic al detaliilor pentru a se putea ascunde esentialul, exemplu în fig 138.26.
- Conexiunile necesare sunt realizate întâmplator, în afara unui studiu sistematic, organizat, exemplu fig 138.27.

- Evenimentele tehnico stiintifice importante ale planetei sunt tinute în taina cu deceniile, exemplu fig. 138.28.
- Obiectivele de cult au primit utilizari laice, întru cresterea productivitatii, prosperitatii si a bugetelor locale, fig 138.29.
Ramâne coplesitoare atitudinea unor credinciosi care de 14 secole îsi mentin nestinsa flacara credintei lor într-un ambient neprielnic, dar decent fig 138.30.
Rivalitatile dintre zei au fost permanent induse popoarelor de credinciosi care au continuat sa le transpuna practic, precum în cer asa si pe pamânt. Mai întâi au actionat dogmatic:
(Deut 7,1) "Când Domnul Dumnezeul tau, te va aduce în tara în care vei intra si o vei lua în stapânire si va izgoni dinaintea ta multe popoare: pe hetiti, pe ghirgasiti, pe amoriti, pe cannaniti, pe fereziti, pe heviti ti pe iebusiti, sapte neamuri mai mari la numar si mai puternice decât tine; când Domnul Dumnezeul tau ti le va da în mâini si le vei bate, sa le distrugi în întregime, sa nu închei legamânt cu ele si sa n-ai mila de ele. Sa nu faci casatorii cu ele, sa nu dai pe fiicele tale dupa fiii lor si sa nu iei pe fiicele lor pentru fiii tai; caci ar abate de la Mine pe fiii tai si ar sluji astfel altor dumnezei si mânia Domnului s-ar aprinde împotriva voastra si te-ar nimici îndata. Dimpotriva iata cum sa va purtati cu ele: sa le surpati altarele, sa le sfarâmati statuile, sa le taiati dumnezeii de lemn, si sa ardeti în foc chipurile lor cioplite. Caci tu esti un popor sfânt pentru Domnul Dumnezeul tau; Domnul Dumnezeul tau te-a ales sa fii un popor al lui dintre popoarele de pe fata pamântului."
(Deut 7,22)"Si Domnul Dumnezeul tau va izgoni încetul cu încetul aceste popoare dinaintea ta: nu le vei putea nimici îndata, ca nu cumva animalele salbatice sa se înmulteasca în jurul tau. Dar Domnul Dumnezeul tau le va da în mâna ta; si le va arunca într-o mare învalmaseala, pâna vor fi nimicite."
(Deut 13,12) "Daca vei auzi spunându-se despre una din cetatile pe care Domnul Dumnezeul tau ti le-a dat în locuinta: Niste oameni de nimic au iesit din mijlocul tau si au amagit pe locuitorii din cetatea lor, zicând: , pe care tu nu-i cunosti, sa faci cercetari, sa cauti si sa întrebi cu toata staruinta. Si daca este adevarat, daca lucrul este sigur, daca urâciunea aceasta a fost facuta în mijlocul tau, atunci sa treci negresit prin ascutisul sabiei pe locuitorii din cetatea aceea, s-o distrugi în întregime, împreuna cu tot ce va fi în ea si sa-i treci chiar si vitele prin ascutisul sabiei"
Toate aceste avantaje si înca multe altele cu o singura conditie datatoare de speranta:
(Deut 8,19) "Daca vei uita pe Domnul Dumnezeul tau si vei merge dupa alti dumnezei, daca le vei sluji si te vei pleca înaintea lor, marturisesc astazi împotriva voastra ca veti pieri cu totul. Veti pieri ca si popoarele pe care Domnul le-a nimicit dinaintea voastra, pentru ca nu veti fi ascultat glasul Domnului Dumnezeului vostru."
Apoi când dogma a cazut în desuetudine au devenit mai subtili, fost inventate alte si alte ideologii moderne. Ultima dintre ele ideologia comunista implementata prin Marea Revolutie Socialista din Octombrie 1917.
[165,24] "Între 1917-1923 mesianismul bolsevic a executat în Rusia, în multe cazuri prin torturi bestiale - razbunarea talmudica: 25 episcopi, 1.215 preoti, 6.075 profesori; 8.800 medici, 54.850 ofiteri, 260.000 soldati, 10.500 politisti, 40.000 jandarmi, 19.850 pensionari, 344.250 alti intelectuali, 815.000 tarani, 192.000 muncitori. Mesianismul a lovit institutiile fundamentale: biserica, scoala, armata si clasa de baza a Rusiei, taranimea. Se noteaza ca nu a fost distrusa nici o sinagoga în vreme ce bisericile au fost transformate în magazii, grajduri, sali de spectacole. Nu pot trece peste retetarul talmudic aplicat înaltilor ierarhi ortodocsi: mitropolitul Vladimir al Kievului a fost torturat în altar, apoi legat de coada unui cal, tarât în galop, legat de un stâlp de telegraf si ars de viu. Aceeasi soarta a avut-o mitropolitul Veniamin al Petrogradului, care a fost târât prin oras legat de un automobil, apoi spânzurat de poarta unei clopotnite, stropit cu gaz si ars de viu. Moarte de martiri au suferit episcopul Hermoghen de Tobolsk, Andronic, arhiepiscop de Perm, îngropat de viu, episcopii de Astrahan, Belogorod, Cernicov."
În timp ce hoardele migratoare demolau bisericile românesti [171] sau le scrijeleau tencuiala pentru a recupera aurul din aurele sfintilor, Europa avea linistea de a construi catedrale temeinice din granit si labrador. Ele au putut rezista cu succes invaziilor de calareti migratori. Când însa invaziile s-au facut cu avioanele americanilor si din avioane au cazut bombe, unele dintre ele au darâmat, colateral ca peste tot, si maretele catedrale europene. Gestul a fost atât de socant încât la Dresda o catedrala a fost lasata în stadiul morman de ruine din 1945. Pilda neamurilor.
Credibilitatea prorocilor biblici, pe care nimeni nu o nesocoteste, si care ne da speranta ca vom deslusi cu un ceas mai devreme cele ce ne vor fi destin, mai are înca un mesaj. De vreme ce totul e atât de bine prorocit, adica atât de bine planificat, în materie de evenimente, doar nu vor fi fost lasate de capul lor si pe mâna noastra, cele sfinte ale stiintei si tehnicii, inventicii si inovatiei!
Sa urmarim acum din orice biblie, ce a vazut Ezechil din lectura tihnita a capitolului 1 si mai ales ce a auzit el, în capitolul 9.


[23] MIC DICTIONAR ENCICLOPEDIC, ed. STIINTIFICA SI ENCICLOPEDICA, editia II, Bucuresti,1978.
[165]. RADU THEODORU,IMPOSIBILUL HERMAFRODIT- NEW AGE, ed. Miracol, Bucuresti, 2003.
[171]. RADU THEODORU,URMASII LUI ATTILA, ed. Miracol, Bucuresti, 2000.
[172]. RUFUS C. CAMPHAUSEN, ENCICLOPEDIA ÎNTELEPCIUNII EROTICE, traducerea din limba engleza de Eugenia Mitici, ed. ETHOS, Bucuresti, 1996.