(272)
La izvoarele hologramei
(437)
Capcana ingerilor
Alexandru Ciobanu(296) La izvoarele hologramei


BIBLIOGRAFIE

Asa cum este prezentata de savanti holograma pare ceva sofisticat, greu de înteles, artificial, fara echivalent în natura, dar nu este adevarat. Hologramele sunt peste tot, le manipulam si navigam printre ele în fiecare zi, fiecare în felul sau.
Când cautam ceva o pe harta, trebuie mai întâi sa gasim harta potrivita, la scara necesara. Daca cautam o tara, ne trebuie o harta continentala. Daca vrem sa ne privim continentul pe care traim, ne trebuie un planiglob. Daca stim tara dar ne intereseaza un judet este nevoie de o harta mai detaliata. Nivelul acestor holograme se regleaza prin scara reprezentarii.
În constructia de masini, structurile de asamblare sunt organizate în planse. Ansamble, subansamble, componente, desene de detaliu. Printre ele navigam dupa listele de componenta în sus sau în jos.
În anatomie plansele detaliaza alcatuirea omului de la organism, la organe, tesuturi, pâna la celula. Exercitiul de marire sau micsorare a scarii, ne permite acomodarea cu nivelul de detaliere dorit. De putina vreme a reînviat verbul a zooma, prin englezul to zoom, din sumerianul zoom - foarte.
Cu acelasi verb ne delecteaza si microscopul si telescopul. Microscopul ne adânceste pâna în structura intima a materiei, particulele, iar cu telescopul calatorim pe planete, stele, constelatii, galaxii.
Expansiunea universului confera suport tuturor hologramelor derivate din agregarea sau dezagregarea proceselor. Detaliul îsi gaseste locul în ansamblu, ansamblul îsi devoaleaza alcatuirea în detalii. Unitatea cuprinde partile, partile îsi pastreaza apartenenta la unitate.
Denis Gabor a descoperit holograma în 1971, dar omenirea, cuprinsa ea însasi în holograme, opereaza cu holograme în cele mai diverse moduri. Geografia, astronomia, anatomia, gastronomia, toate se scriu si se citesc pe holograme.
Orice ciorba se compune din ingrediente. Când gusti o lingura, recunosti aroma condimentului, consistenta carnii, gustul inconfundabil al borsului din întreaga oala. Bucatarul merge la piata si în fata abundentei de zarzavaturi, le alege în functia de perspectiva pe care deja o are în minte. Asta merge la stufat, de aici fac drob, mai trebuie ceva pentru budinca.
Când totul este pregatit, mâncarurile sunt integrate în lista de meniu care se ofera mesenilor. Acestia citesc doar denumirea bucatelor si le vad deja aburinde în farfurii si platouri. Ochii mintii le proiecteaza din arhiva hologramele memorate cu aspect, savoare si gust cu tot. Doar pretul este citit din anexe efemere. Salivarele intra în actiune si prin mecanisme uitate, organismul te pune sa alegi hrana de care are nevoie. Daca este îmbuibat sau plictisit de monotonie îsi cauta leacul într-o reteta necunoscuta sau într-un preparat exotic.
Universul se expandeaza de când a aparut [190,209], iar telescoapele ne ajuta sa-l analizam în decursul expansiunii sale, holograma dupa holograma. Asa se face ca daca telescopul este suficient de puternic ne va aduce în fata ochilor imagini de pe vremea când universul nu se nascuse înca. Dupa acelasi arhetip, regresia hipnotica ne permite sa retraim întâmplari si atitudini petrecute si arhivate cu mult timp în urma. Mare a fost surpriza specialistilor când pacientii lor au început sa-si depene amintirile din copilarie, de la nastere, din timpul vietii uterine sau din vietile anterioare.
Perplexitatea s-a transformat mai întâi în stupoare, apoi în suspiciune, neîncredere. Oamenii accepta perenitatea plantelor, a copacilor, îsi doresc propria perenitate, dar limita acceptiunii culiseaza între nastere si deces. Poate cineva sa gaseasca alta legatura, între frunzisul verde al batrânului arbore din curte, si cele câteva frunze asezate cu decenii în urma la ierbarul copilariei, în afara de copacul însasi?
Straturi succesive de holograme se suprapun pe axa timpului sub o mare diversitate de forme: vedenii, halucinatii, vise, amintiri, fotograme, pelicule, frotiuri, planse, harti, liste, arhive, cimitire, sedimente.
Toate straturile sunt locuite, iar locuitorii se pot deplasa în adâncime pentru a-si cunoaste stramosii sau înspre cer, pentru a-si descifra destinul. Scanarea se face pe frecvente. Jos se situeaza frecventa înghetata a granitului, deasupra se cern frecventele cosmice invizibile si subtile care ne cladesc viitorul.
Accesul la holograme se produce pe cai multiple, în functie de rangul lor. Cele de maxima perspectiva, sunt de neînteles dar pot fi însotite de explicatii:
(Daniel 8,26) "Iar vedenia cu serile si diminetile de cari a fost vorba, este adevarata. Tu, pecetluieste vedenia aceasta, caci este cu privire la niste vremi îndepartate."
(Daniel 9,22) "El m-a învatat, a stat de vorba cu mine, si mi-a zis: Daniele, am venit acum sa-ti luminez mintea. Când ai început tu sa te rogi, a iesit cuvântul, si eu vin sa ti-l vestesc; caci tu esti prea iubit si scump. Ia aminte dar la cuvântul acesta, si întelege vedenia!"
Când Pamântul se simte excedat de ritmul bombardamentului cosmic trezeste un vulcan, îi porunceste sa erupa, si un val de cenusa vulcanica protectoare se împrastie pe cer. Câmpurile fotonice trimise din galaxiile imperiale sa strânga birurile de la sori si planete sunt orbite de puterea infima a prafului aruncat în ochii portareilor. Si Pamântul îsi are mentalitatea lui funciara de planeta satula de impozite, cu care se apara si careia i se supune cu inertie telurica.
Planul demiurgic sifonat si prafuit, ca o depesa trimisa de guvern la biroul prefectului, se vede întârziat si nesocotit. Cine nu întelege de vorba buna, primeste un avertisment drapat pe o coada de Cometa. Daca pacatosii întâmpina Cometele Domnului cu explozibil atomic, sfidarea se cere pedepsita exemplar.
Pamântului i se va da pedeapsa pe care o merita. I se va schimba câmpul magnetic, porumbeii calatori se vor rataci pe drum si nu vom mai afla câstigatorii de la olimpiade. Pelicanii americani nu vor mai zbura de la nord la sud ci de la est la vest si vor pieri de frig. Balenele vor esua pe uscat iar cohortele de porci se vor arunca în mari sub ochii tâmpi ai porcarilor care îi aveau pe inventar. Puscasii marini vor invada uscatul si nu vor mai gasi drumul catre cazarma.
Satelitii de telecomunicatie vor încurca mesajele puterii cu cele ale opozitiei. Curentii marini se vor opri dezorientati, vapoarele încarcate cu ajutoare pentru sinistrati vor ajunge în terminalele magnatilor. Cu mâinile debusolate oamenii nu vor mai sti sa-si faca semnul crucii. Planeta înfrânta, ca o minge de ping pong calcata de un elefant, va capitula si se va lasa inseminata cu samânta proaspata si curata. Urmatorii Adami vor reîncepe greoi epopeea cunoasterii Evelor si toate arhivele scrise de noi cu atâta truda vor lua drumul Qumranului.
Pentru conformitate, viitorimea va putea sa descifreze desfasurarea ostilitatilor din hologramele înregistrate cu camerele de luat vederi, plasate pretutindeni în Univers.

Eseu aparut in volumul Capcana ingerilor, Editura Miracol, Bucuresti, 2005.